תפקידן העיקרי של הביצים באפייה ובבישול הוא להדביק את הבלילה.
אם איננו רוצים להכניס ביצים לתפריט שלנו נצטרך לחפש תחליפים.
ישנם מצרכים טבעוניים שונים אשר יכולים לשמש כתחליף של ההדבקה שיוצרים הביצים אך אינני מונה אותם כאן משום שבחימום הם הופכים להיות רעילים ויצא שכרנו בהפסדנו (לדוגמה – זרעי פשתן, צ'יה, טחינה…)
עוגות ועוגיות:
עוגות הן מתוקות ולכן אשתמש בפירות שאטחן בבלנדר, כגון בננה, תפוח, מנגו וכו'…
היחס הוא:
1/4כוס מחית של פרי כלשהו = 1 ביצה
אופציה נוספת להדבקה היא קמח טפויקה או קורנפלור
היחס הוא:
3 כפות קמח טפיוקה / קורנפלור + 2 כפות מים = 1 ביצה
יש לערבב את הטפויקה או הקורנפלור עם המים ולשפוך לבלילה.
פשטידות וקציצות:
פשטידות וקציצות הן לרוב מלוחות, ולכן לא מתאים להכניס אליהן מחית של פירות, כמו בעוגות. לפשטידות נוכל להשתמש באופציה בעלת הטעם הנייטרלי – בקמח טפויקה או קורנפלור כפי שהזכרתי לעיל.
לפשטידות ולקציצות ניתן להחליף את הביצים בקמח העשוי מקטנית כלשהי. אני ממליצה על קמח עדשים.
היחס הוא:
3 כפות קמח עדשים + 2 כפות מים.
לערבב ולהכניס לבלילה.
כאשר מתעסקים עם קטניות אני תמיד בעד הנבטה, אשר מפרקת את העמילן (הרב סוכר) והופכת את הקטנית לדו –סוכר, אך במקרה שלנו ההנבטה הורסת משום שאנחנו דווקא רוצים את העמילן, הרי הוא זה שגורם להדבקה, לכן מספיק שנשרה כמה שעות את הקטנית אך לא ננביט אותה במלואה.
לסיכום, ישנן 2 אופציות להמיר את הביצים בקטנית:
אופציה א – קמח עדשים
אופציה ב – להשרות לכמה שעות את העדשים, לסנן ולטחון במעבד מזון עם 2 כפות מים.