על מנת להבין את המושג: "התחמצנות" ממליצה לכם לקרוא את הפוסט: "שומן רווי ושומן לא רווי"
כעת נוכל להיכנס לעובי הקורה. לדעת מה, מתי ובאיזה אופן להשתמש בסוגי השמנים השונים.
עלינו לדעת שהגוף שלנו זקוק לשומן. 10% מהתזונה היומית שלנו צריך להכיל שומן. כמובן רק שומן בריא שהגוף יצליח להשתמש בו.
אתמקד היום בשמן הזית:
נקודת הרתיחה של שמן הזית תלויה באיכות שלו, ככל שרמת החומציות שלו נמוכה יותר כך יהיו פחות חומצות שומן שיוכלו להתפרק בעת החימום. לכן ככל שאיכות השמן גבוהה יותר נקודת הרתיחה וההתחמצנות שלו תהיה גבוהה יותר.
שמן זית הוא היציב ביותר מבין השמנים הצמחיים בעת החימום (חוץ משמן קוקוס, עליו ניתן לקרוא בפוסט: "שמן קוקוס"), משמעות הדבר היא שטמפרטורת ההתפרקות שלו היא בין 210-410 מעלות, הרבה מעבר לטמפרטורת התפרקות של שמנים אחרים.
כשנקנה שמן זית נבדוק דבר ראשון שכתוב עליו שהוא "בכבישה קרה", כלומר – שלא חומם, ובנוסף, נבדוק מהי רמת החומציות שלו. שמן זית איכותי הוא זה אשר רמת החומציות שבו אינה עולה על 0.8%.
כיצד נדע מתי השמן התחמצן – כאשר המחבת שלנו תעלה עשן.
אני משתדלת להמעיט עד כמה שאפשר לאפות, לבשל ולטגן בשמן זית אלא לאכול אותו טרי, בסלטים, בממרחים, וכו'… אך אם בכל זאת אאלץ לחמם שמן כלשהו – אעדיף שמן זית על פני שמנים אחרים.
למשל – בכדי להכין חביתה אחמם מחבת איכותית עד שתהיה רותחת, אזליף טיפות בודדות של שמן זית על המחבת החמה ואמרח אותו בעזרת נייר סופג. (אני לא משתמשת בתרסיס שמן משום שיש בו גז לא בריא). רק בשלב זה אשפוך את הביצה למחבת. זמן הכנת החביתה כשהמחבת כבר רותחת היא עד חצי דקה לכל צד.
ובכל זאת, נסו להמעיט בחימום שמן זית.
כמו שכבר כתבנו בקבוצה כבר כמה פעמים – שמן זית שמים בסוף האפייה ולא בהתחלה.
למשל: אני מכניסה תפוחי אדמה לתנור בצורה של צ'יפס, אופה כחצי שעה עד שהם הופכים להיות קריספיים, אחר כך מוציאה מהתנור, מחכה דקה לקירור ורק בשלב הזה מוסיפה שמן זית ומערבבת. כנ"ל עם בטטות בתנור, או אנטיפסטי (ירקות אפויים כגון: גזר, סלק, שומר, חציל, שום, בצל, קישואים, קולורבי, ברוקולי, כרובית וכו'…)
וכיצד אני מכינה אורז?
מטגנת אותו ללא שום שמן, מבשלת, ולאחר כעשרים דקות, כשמתקרר, אני מוסיפה 2 כפות שמן זית טרי ומערבבת. הטעם של השמן הוא טרי ורענן והאורז יוצא "אחד אחד".
וכיצד אני מטגנת בצל?
על מים כמובן.
הבצל שמתחמם נחרך במיץ שהוא מפריש, וכאשר הוא מתחיל להידבק אני מזליפה מעט מים ומערבבת. אם אשפוך הרבה מים הבצל יתבשל וזה מרקם שאינני רוצה.
רק כאשר הבצל נעשה חום אני מכבה את האש ומחכה דקה לקירור ובשלב הזה אשפוך שמן זית טרי ואערבב.
ככה אני מטגנת למשל בצל לפירה.
ובסוד – הילדים שלי לא חשים כלל בהבדל.
שווה לנסות!