אנשים רבים כותבים לי שהם בדיאטה, ושפירות זה משמין, ואפילו אם הפירות זה סוכר ממקור טבעי, עדיין זה נחשב סוכר והדיאטנית שהם הולכים אליה לא מרשה יותר מפרי אחד ליום. לכן הם נרתעים מלאכול אותם.
אכן. בפירות יש הרבה סוכר, אבל חבל לנו לוותר על התענוג שלהם. תענוג לחוש הטעם שלנו ותענוג גם לגופנו. פירות מכילים אינספור ויטמינים ומינרלים, פיטוכימיקליים, אנזימים, סיבים, נוגדי חימצון רבים ועוד ועוד…
כדי לאכול הרבה פירות ולא להשמין מהם עלינו לדייק את זמן האכילה שלהם.
הכלל למניעת השמנה ולעיכול תקין הוא – לאכול פירות רק על קיבה ריקה.
אסביר מדוע:
סוכר זאת פחמימה. (מלשון פחמן)
הפחמימות מתחלקות לשתיים – פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות.
הפחמימות הפשוטות עשויות ממולקולות קצרות של חד-סוכר או דו-סוכר, בעוד הפחמימות המורכבות עשויות משרשראות ארוכות של מולקולות הרב סוכר.
לצורך העניין – פחמימות פשוטות הם הפירות, העשויים בעיקר מדו-סוכר, בעוד פחמימות מורכבות הם פחמימות שיש בהם עמילן, כדוגמת חמשת מיני דגן, אורז, תפוחי אדמה, קינואה ועוד…
עלינו לדעת שגופנו יודע להשתמש רק ביחידות בודדות. כלומר, הוא יכול "לקרוא" רק חד-סוכר.
כיצד הוא מצליח לפרק את מולקולת הרב-סוכר לחד-סוכר? על ידי האנזימים.
האנזימים שבקיבה הם כמו מספריים, אשר תפקידן לחתוך את שרשראות המולקולות הארוכות למולקולה בודדה כדי שהגוף יוכל להשתמש בה.
ככל שמולקולת הרב סוכר היא יותר ארוכה כך נדרשת יותר אנרגיה לפרקה. (יותר אנזימים ויותר זמן). לכן לוקח לקיבה כ-3 שעות בערך לעכל לחם, פסטה או כל פחמימה מורכבת שהיא.
הפירות עשויים לרוב ממולקולות קצרות של דו סוכר ולכן האנזימים בקלות רבה ובמהירות חותכים את הדו-סוכר לחד-סוכר והעיכול הוא מהיר ביותר.
פירות הנאכלים על קיבה ריקה מתעכלים תוך כ-20 דקות, ועוברים הלאה, אל מחזור הדם ומשם אל התאים. התאים מקבלים סוכר זמין, שזו האנרגיה שלהם (מולקולת ה-ATP)
אך מה קורה אם אכלנו פירות על קיבה מלאה, כמו למשל – לקינוח הארוחה?
האוכל שהכנסנו לקיבה יושב בה כרגע ומתחיל להתעכל לאיטו.
אם אכלנו פחמימה מורכבת – זמן העיכול יהיה כאמור כ-3 שעות.
אם אכלנו מנה חלבונית (למשל – עוף, בשר, דגים, ביצים) – זמן העיכול מתארך ל-6 שעות.
אם אכלנו ארוחה דשנה ולקינוח הוגש לנו אבטיח – הפחמימות והחלבונים הללו נמצאים כעת בתחתית הקיבה וחוסמים מהאבטיח להתעכל במהירות.
בצורה כזו הסוכר לא מתפרק כמו שצריך ונתקע. כך נוצרת השמנה, וכך גם נוצר עיכול לא תקין. כאבי בטן, נפיחות וגזים.
לסיכום:
זמן אכילת הפירות הוא רק על קיבה ריקה. לכן הזמן האידיאלי לאכילתם תהיה בשעות הבוקר, לאחר שהקיבה נחה מהיום הקודם.
כל עוד לא הכנסנו לגופנו מזון המתעכל לאט (פחמימות מורכבות, חלבונים ושומנים) נוכל לאכול פירות כאוות נפשנו ולא להשמין מהם.
אם נרצה לאכול במשך היום פירות נוספים – נצטרך לבחון האם אנחנו שוב רעבים? האם עבר מספיק זמן מאז ארוחת הצהרים שלי?
אם חזרתי הביתה אחר הצהרים מהעבודה אוכל לאכול שוב פירות, כמובן לפני ארוחת הערב, ולא לאחריה. אתם כבר מבינים מדוע…
- הפוסט מיועד לאנשים בריאים. אם אתם סוכרתיים תצטרכו לקבל ייעוץ בו תעברו תהליך מדורג עד שתוכלו לאכול פירות בשפע בצורה נכונה. אתם מוזמנים גם לקרוא את הפוסט: "על פירות וסוכרת".