כמה מילים על… חלבון
אנו זקוקים לחלבון על מנת לגדול, לתקן חלקים, להחליף תאים וכו'…
בשביל לבחון לכמה חלבון אנחנו באמת זקוקים נתבונן על תכולת החלבון בחלב-אם. ברור לנו שתינוק גדל מהר הרבה יותר מילד בוגר, תוך 180 יום הוא אמור להכפיל את משקלו, לכן, לכאורה תינוקות צריכים שתזונתם תכיל כמות נכבדה של חלבון, אך כאשר נבדוק כמה חלבון יש בחלב-אם נופתע לגלות שיש בו בס"ה בין 5-6% חלבון. זה הכל!!!!
ידוע לנו שהדברים בטבע הם מאד מדוייקים, ואם יש בחלב-אם כמות כזאת קטנה של חלבון, סימן שזאת הכמות האמיתית לה זקוק התינוק. מכאן אפשר להסיק שהלחץ מצריכת חלבון לאדם מבוגר הוא כמובן מיותר ומוגזם.
עלינו לדעת שבכל מזון מהצומח יש כמות מספקת של חלבון.
באורז, למשל, יש כ- 8% חלבון, בחיטה מלאה יש 14%. בקטניות יש כ-20% בממוצע. (כמות זהה לחלבון שיש במוצרים מהחי, רק בלי השומן הרווי שלהם).
בפירות ובירקות האחוזים משתנים בין המגוון הגדול שלהם. ממוצע החלבון בפירות הוא 7%, כאשר ישנם פירות שיש בהם פחות חלבון כמו ענבים ובננה, בהם יש כ-4% חלבון, ויש את הפירות עם יותר חלבון, כמו מישמש או אפרסק, בהם יש 10% ממנו.
הממוצע של החלבון בירקות גבוה יותר מהפירות. הוא נע בין מלפפון ועגבנייה, שבהם יש כ-11% חלבון לבין כרוב, שיש בו 15%, חסה, שיש לה 22% חלבון, ברוקולי 20%, אספרגוס 27%, ותרד, שיש בו כ30% חלבון.
כמובן שיש גם הרבה חלבון בזרעים, אגוזים ושקדים, בהם ממוצע החלבון הוא 15%.
חשוב לציין שאנו בודקים את אחוזי החלבון במזונות השונים בלי לחשב את המים שבהם, אלא רק מהתמצית הנותרת, לכן, על מנת להגיע לכמות יפה של חלבון מעלים ירוקים יש לאכול כמות גדולה מהם בכל יום.
לסיכום:
א. החלבון מתחבא בשפע בכל מזון מהצומח – בעיקר בירקות ירוקים, בקטניות, בדגנים, בזרעים, באגוזים ובשקדים.
ב. כדאי להירגע בכל מה שקשור לצריכת חלבון. אין צורך להתאמץ לצרוך אותו בכמויות גדולות, עודפים של חלבון יגרמו לנו אמנם לגדול, אבל… לרוחב.