הסתיו מזמן אלינו ניחוחות עונתיים חדשים.

הכוכב שלנו הפעם הוא הארטישוק הירושלמי, או בשמו הנרדף – בטטה כסביה.

הארטישוק הירושלמי איננו ארטישוק והוא אינו קשור עם ירושלים, שמו העברי הוא חמנית הפקעות, כשמקור הכינוי העממי "ארטישוק" דבק בו כיוון שטעמו מזכיר את טעמה של הפקעת. התוספת "ירושלמי" נובעת מהשם שניתן לצמח באיטלקית כשהתגלה לראשונה (Girasole), ומכאן שובש השם ל-Jerusalem.

הוא עשיר באשלגן, בברזל, בחלבון, מוריד כולסטרול ולחץ דם, מכיל הרבה ויטמינים המחזקים את מערכת החיסון שלנו –A, E, C, רווי בסיבים, שומר על רמת סוכרים תקינה בדם, בעל ערך גליקמי נמוך וגם טעים ביותר.

טעמו אגוזי, מעושן ומרקמו מחוספס מעט. ניתן לבשלו כתבשיל עיקרי, ניתן גם לצרפו לתבשילי קדרה. אני אוהבת להכניס אותו כמעט לכל מרק, במיוחד לאלו שטוחנים אותם.

מרק לבן מירקות שורש:

המצרכים:

6 שורשי ארטישוק ירושלמי

1 כרשה (החלק הלבן)

1 בצל

3 שיני שום

2 תפ"א

1 לפת

1 קולורבי

1 קישוא

מלח, פלפל

חצי כפית אגוז מוסקט

צרור גבעולי זעתר טרי או עלי טימין טריים

2 כפות קרם קוקוס (לטעם מוקרם)

הערה: אם חסר לכם ירק מכל הירקות שברשימה ניתן לוותר עליו, אבל אל תוותרו על הארטישוק הירושלמי.

אופן ההכנה:

מקלפים את הירקות וחותכים אותם.

מטגנים בצל ושום על מים ומוסיפים את הירקות.

שופכים מים רותחים עד שיכסו את הירקות, מוסיפים מלח, פלפל ואגוז מוסקט ומבשלים עד לריכוך הירקות (כ-20 דקות).

ב-5 דקות הבישול האחרונות מוסיפים את עלי הזעתר.

מכבים את האש, מוסיפים את קרם הקוקוס וטוחנים במוט טחינה או בבלנדר עד לקבלת מרקם קטיפתי.